La FEDAIA reuneix més de 5.000 somriures per commemorar el 30è Aniversari dels Drets de la Infància

0
521

El pròxim 20 de novembre se celebra el 30 aniversari de la proclamació per part de la UNESCO de la Convenció dels Drets de la Infància i la FEDAIA dedica tota la seva programació a reivindicar-los

En aquest esdeveniment anual es busca la solidaritat de la societat amb la infància i la necessitat de garantir la igualtat d’oportunitats entre tots els infants

L’objectiu d’enguany és donar a conèixer a infants i joves quins són els seus drets per afavorir l’apoderament de la infància i reforçar el seu protagonisme com a subjectes de dret  

Un mural grafitier elaborat per la infància i joventut, l’actuació del grup musical Xiula i diversos tallers dels Drets de la Infància són algunes de les activitats de la festa “Somriu per la Infància” que la FEDAIA ha celebrat a PortAventura Worid i que arriba a la seva setena edició 

PortAventura World s’ha omplert aquest dissabte de somriures amb la festa solidària “Somriu per la infància”,  amb més de 5.000 infants, joves i famílies que han participat en aquest esdeveniment anual, on a més de pujar a les atraccions del parc, han pogut gaudir de diverses activitats especials. Al final del matí, els participants s’han fet una fotografia amb Woody i han rebut una polsera solidària de l’esdeveniment.

La novetat d’enguany és que la celebració s’emmarca en la commemoració del 30è Aniversari de la Convenció dels Drets de la Infància declarats per la UNESCO, que s’acomplirà el pròxim 20 de novembre.  Amb motiu d’aquesta efemèride, els participants han pogut prendre part d’un gran mural grafitier que s’hi ha fet i gaudir,  alhora, dels tallers que s’hi ha organitzat, a banda de l’accés a totes les atraccions de PortAventura. “És un repte col·lectiu reivindicar la vigència d’aquesta Convenció”, ha solemnitzat Elisenda Xifre, la presidenta de la FEDAIA.

L’educació, la protecció, la igualtat, la garantia de l’exercici dels seus drets és un dels dèficits que més pateixen la mainada en situació de vulnerabilitat social. Per això, aquesta festa solidària persegueix el repte de reunir en un mateix espai infants, adolescents, joves i famílies, moltes d’elles acollidores, per gaudir de les diferents activitats amb un element comú: el somriure.  “Totes les entitats que fan possible la festa d’avui”, ha recordat Xifre, “s’ocupen cada dia de millorar els drets de la infància”.

L’acte principal l’ha presentat la periodista Carolina Ferre i ha comptat amb els parlaments també de Ramón Marsal, president de la Fundació PortAventura, que ha agaït la feina ingent que comporta l’organització d’aquesta festa i la participació de tots els agents implicats, així com a “totes les persones que aporten part de la seva vida per millorar la d’un col·lectiu com els infants. Es necessita compromís diari, i això és el que cal demostrar per treballar per seguir millorant la problemàtiques que puguin tenir el jovent o la mainada”.

Marc Simón, subdirector general de la Fundació Bancària la Caixa, ha interpel·lat el públic assegurant que “és cosa de tots sentir-se interpel·lats pels drets que marquen la Convenció”. Al seu torn, Sílvia Puerto , diputada de la Diputació de Tarragona, ha esmentat “l’honor que representa tenir totes les entitats de la FEDAIA treballant aquí per donar possibilitats a tots els nens i nenes de gaudir d’un dia a PortAventura” i  les ha esperonat a seguir treballant “per la igualtat d’oportunitats”. Per últim,  Ester Cabanes, Directora General de la DGAIA, del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, de la Generalitat de Catalunya, ha felicitat la FEDAIA per aquesta iniciativa que permet “els infants celebrar els seus drets i reivindicar la igualtat d’oportunitats en un ambient festiu”

Sota el lema #somriuxlainfancia19, més de 5.000 infants adolescents i joves de més de 100 centres o serveis d’atenció a la infància i adolescència en risc d’exclusió social, acompanyats de més de 500 educadors i educadores, juntament amb famílies d’acollida d’arreu de Catalunya han gaudit d’un dia especial i solidari.

Una festa de la infància multitudinària que, per un dia, aparca les diferències socioeconòmiques i de dificultats familiars de molts dels infants que són atesos per les entitats socials, en la què la FEDAIA,  a pocs dies de la celebració del 30è aniversari de la Convenció dels Drets de la Infància, vol promoure l’apoderament de la infància, l’adolescència i les persones joves com a subjectes de dret i,  en aquest sentit, afavorir els seus drets a la participació activa i democràtica. Considera que cal un reforçar el protagonisme de la infància, posant l’infant en el centre de polítiques públiques, per impulsar que formin part activa de la societat. Incorporar-los com a col·lectiu actiu implica reconèixer la seva autonomia en la presa de decisions i competències per contribuir en els projectes socials. Reconèixer la seva inclusió com a agent actiu implica impulsar la seva activitat, la seva capacitat de transformacions socials i, en algun moment, fins i tot de les transformacions polítiques.

La inversió en polítiques que garanteixin el benestar de la infància, l’educació, prevenció i protecció, continua sent una necessitat.

Una llarga xarxa de solidaritat

Aquest esdeveniment -amb el lema #somriuxlainfancia19–  es realitza amb la col·laboració de la Fundació PortAventura, que centra els seus esforços en el suport a projectes i jornades dedicades a infants i joves en risc d’exclusió per raons socials, de salut o econòmiques.

Ha comptat també amb el suport de la Fundació Bancària la Caixa, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el grup de Voluntaris de la Caixa, Creu Roja Joventut i el grup Xiula. El transport oficial correspon a Rodalies de Catalunya-Renfe.  Així mateix, hi ha col·laborat els mitjans de comunicació SER-Catalunya, el diari ARA, El Periódico, El Punt-Avui, NacióDigital, Social.cat, Surtdecasa.cat, Mamaproof, Sortirambnens.com, que s’han implicat en la difusió d’aquest acte.