El 23è Fòrum FEDAIA reivindica la vigència dels Drets dels infants i alerta del perill de regressió

0
7477

Coincideix amb la celebració del 30è aniversari de la Convenció sobre els Drets de la Infància

Professionals del sector, experts i ponents van debatre sobre els reptes i les estratègies d’intervenció en les infàncies, les adolescències i les famílies

En aquesta edició del Fòrum, que va tenir lloc els passats dies 10 i 11 d’octubre de 2019, es van inscriure més de 200 professionals

 

La FEDAIA va inaugurar el seu 23è Fòrum que es va celebrar el dijous 10 i divendres 11 d’octubre al CaixaFòrum de Barcelona, amb la finalitat de fomentar i millor el treball en xarxa i esdevenir un espai de trobada, d’intercanvi, de reflexió i de diàleg entre els diferents professionals que treballen en entitats o serveis, tant de la iniciativa social com de l’administració pública, i que formen part del sistema de suport i protecció dels infants i joves que es troben en situació de risc social o desemparament. Hi participen més de 200 professionals.

Drets civils en regressió

A la inauguració institucional, la Secretària General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat de Catalunya, Georgina Oliva, va advertir del perill que “la regressió dels drets civils afectin també als infants” en la sessió inaugural, “que repercuteix en el tracte als infants quan ens hi adrecem d’una manera paternalista” i s’ha felicitat “que s’atreveixin a reclamar més participació i alçar la veu”. Oliva va enumerar els cinc reptes que “el sistema de protecció ha de plantejar-se constantment” i va felicitar l’encert de la FEDAIA “d’oferir aquest espai de debat i reflexió”.

Per Oliva, els reptes són: “l’acompliment de l’exercici dels drets dels infants a través de la garantia de tota la cadena d’agents que formen el sistema; atrevir-se a pensar i innovar per fer les coses millors i diferents, pensant sempre que els infants són present però, sobretot, futur; abordar les diversitats i les multicomplexitats que la societat genera en l’àmbit de la infància, l’adolescència i la família; la necessitat del treball cooperatiu i de foment dels colideratges i, per últim, el repte de superar la mirada tècnica, jurídica per encaminar-se a una mirada més ètica”.

Al seu torn, la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Fuertes, va encoratjar als assistents a treballar conjuntament perquè “la mirada sobre la infància vulnerable no caigui en la criminalització”. Fuertes va assenyalar que “els nens i nenes vulnerables no només pateixen una exclusió de l’espai social sinó que reben un contracte social fallit que posi en risc el vincle social i, simbòlicament, l’idea que no estem al seu costat”. Per això, “cal restablir el pacte social per construir un futur qualitatiu, que ha de començar avui mateix”.

En l’obertura del Fòrum també hi va participar la Diputació de Barcelona, representat pel gerent del Servei de Benestar Social, Josep Muñoz Luque, qui va assegurar que “l’alta diversitat obre nous reptes que exigeixen atenció des d’una intervenció social, preventiva, integral i personalitzada”. Per la seva banda, el subdirector general de la Fundació Bancària “la Caixa”, Marc Simon, va animar la FEDAIA i les seves entitats a seguir fent “la tasca ingent” d’atenció a la infància i la virtut “de jornades com aquestes”.

La presidenta de la FEDAIA, Elisenda Xifre, va celebrar que el Fòrum d’enguany coincideix amb el 30è aniversari de la Convenció dels Drets dels Infants i va mostrar la seva preocupació que “els drets civils i els drets humans estiguin en estat permanent d’alerta arreu del món” no sols en països o realitats llunyanes sinó en forma “d’amenaça que sobrevola també la nostra societat” i, que en el cas dels infants, “són inalienables a la seva condició”.

Construïm mirades

L’edició d’enguany, amb el títol “Construïm mirades. Reptes i estratègies d’intervenció en les infàncies, les adolescències i les famílies”, pretén aportar una mirada constructiva cap a la multiplicitat d’infàncies, adolescències i famílies que s’atenen i s’acompanyen des de les entitats que componen la FEDAIA. Davant dels vertiginosos canvis socials i els reptes que presenta la societat actual,  el Fòrum vol analitzar i reflexionar, des del pensament però també des de la pràctica, per obrir altres mirades, conèixer diferents maneres de fer, oferir altres eines de treball  i plantejar metodologies i tècniques d’intervenció, motivació i autoconeixement per als professionals.

Per a Elisenda Xifre, presidenta de l’entitat, el Fòrum és “una oportunitat per plantejar-se com les transformacions constants de la societat generen nous reptes que obliguen a reflexionar sobre el sistema i incorporar les complexitats per millorar el model de protecció”.

El Fòrum es planteja una altra mirada per reflexionar com ha de ser una intervenció social preventiva, personalitzada, comunitària i integrada des de la definició de les polítiques públiques, els sistemes públics de serveis socials i la iniciativa social, en un context creixent de desigualtat inter generacional i de l’aparició de noves vulnerabilitats, tant en la infància com en l’adolescència.

Conferència inaugural

Infància i adolescència, relacions familiars i acció social: què hi ha de nou? és el títol de la conferència inaugural a càrrec del doctor Fernando Fantova, consultor social, que treballa en la intervenció, el desenvolupament comunitari i el serveis socials des de finals dels anys 70. Educador social de formació i llicenciat en psicologia, màster en recursos humans i doctor en sociologia, té experiència en la direcció d’organitzacion del tercer sector i ha exercit responsabilitats polítiques com a viceconseller d’Afers Socials del Govern Basc.

Fantova va destacar com la societat ha estat capaç de transformar “la cobertura de les contingències bàsiques en drets universals subjectius”, com l’educació pública, els serveis socials, l’accés a la sanitat pública de qualitat o el dret a un treball digne. La transformació de la societat i la crisi permanent han posat en joc “la sostenibilitat del sistema” perquè “ha canviat el contracte social i ha perdut pes la xarxa comunitària”. Per a Fantova, fer front “als reptes que vindran és treballar en la prevenció perquè el sistema té prou informació per anticipar-se del fenomen social abans que sigui un problema etiquetat” i la necessària urgència de “reinventar la comunitat”. Fantova, en aquesta línia, va subratllar “el valor del tercer sector en aquest procés de reconversió”.

Podeu consultar els eixos d’aquesta conferència en el següent enllaç: ¿Estamos a tiempo de reiniciar la vida comunitaria? http://fantova.net/?p=2714

Dues jornades de reflexió per transformar la mirada

Entre dijous 10 i divenddres 11 el Fòrum FEDAIA va debatre l’atenció als adolescents i infants en situació de vulnerabilitat social greu que presenten dificultats per vincular-se als serveis ordinaris de la xarxa de salut mental. Es va dedicar espai també per obrir un nou prisma sobre la diversitat cultural dels col·lectius en situació de vulnerabilitat i el coneixement d’eines i estratègies que aportin als professionals com avançar en la cohesió social, el treball amb la diversitat i elements de l’àmbit jurídic per a la pràctica socioeducativa.  Com ja s’ha fet monogràficament en edicions anteriors, el Fòrum no defuig com ha de ser la cura cap a les persones que han estat maltractades o víctimes d’abús, i com s’ha contribuït a la reparació de les històries de vida.

Un espai que reivindica els professionals del sistema de protecció i cura de la infància, com a agents claus per a l’acció social i la seva capacitat transformadora.

www.forumfedaia.org