Canvi de model en l’atenció a la infància en risc: Transició d’un model d’atenció institucional a comunitari

0
1474

PROJECTE SELECCIONAT A LA I ª CONVOCATÒRIA DEL PALAU MACAYA, d’Obra Social “la Caixa”,  que té com a finalitat donar suport a iniciatives i projectes de reflexió, debat, intercanvi i difusió d’idees que ajudin a entendre millor els reptes que té plantejats la nostra societat i que permetin identificar noves tendències de progrés i transformació social.

TRIBUNA FEDAIA és un espai amb el qual la Federació va encetar al 2014 una nova línia de treball per a la defensa dels drets dels infants i la lluita per construir un futur millor per a la infància.

TRIBUNA FEDAIA va néixer amb l’ambició de constituir-se en una triple eina dins l’àmbit de la prevenció i protecció a la infància i família en risc: punt de trobada, creació de discurs i plataforma d’incidència política i social amb una mirada ampliada.

Al llarg d’aquests anys, la FEDAIA ha cercat avançar en els drets de la infància, tant a nivell polític com tècnic, treballant per a què la infància sigui considerada una prioritat i estigui present en les polítiques públiques, en el debat social i ciutadà i en la responsabilitat social de les empreses. Així doncs, contribueix a potenciar i donar suport al paper clau que juguen les entitats socials que atenen als infants i famílies, treballant amb el suport, la col·laboració i el reconeixement de les diferents organitzacions del tercer sector social i les diferents administracions competents.

A tota Europa centenars de milers d’infants estan creixent en la cura institucional.
Aquesta situació persisteix malgrat l’ evidència que demostra que un entorn familiar amorós és fonamental per al desenvolupament d’un nen i que una atenció basada en la família és més eficaç que l’atenció institucional per als infants a llarg termini. Per això, diverses institucions europees, arran les directrius i recomanacions de la Comissió Europea, que insten a treballar en la transició d’un model d’atenció residencial a un model d’atenció comunitari, estan treballant en el recolzament i reflexió sobre aquest canvi de paradigma.

El benestar de la infància s’ha de concebre com una peça fonamental del desenvolupament social i econòmic del nostre país i ha de representar un eix vertebrador de les polítiques públiques, actuant de forma preventiva i creant un model d’atenció integral que garanteixi la protecció dels drets de tots els nostres infants. Per dur a terme aquest procés reflexiu proposem la realització de les següents activitats per compartir un procés d’anàlisi, de debat i reflexió.

El 2017 iniciàvem aquest cicle Tribuna FEDAIA amb la intenció d’obrir un debat i una reflexió sobre l’actual model d’atenció a la infància més vulnerable a la nostra societat, amb la mirada posada també a Europa. Centenars de milers de nens estan creixent en la cura institucional i aquesta situació persisteix malgrat l’evidència que demostra que un entorn adequat és fonamental per al desenvolupament d’un infant. Al llarg d’aquests mesos i gràcies a aquests espais hem pogut reflectir el canvi en l’atenció que s’ha dut a terme en els darrers anys i hem agafat moltes idees per treballar en millorar la qualitat de vida d’infants, adolescents i joves en risc d’entrar o sortir d’una atenció institucional.

Es van dur a terme 3 seminaris i una trobada tècnica, on es van abordar diferents punts relacionats amb l’eix central d’aquest canvi de model en l’atenció a la infància en risc: del camí cap a una transició del model atenció institucional a comunitari, de la mà de les entitats que composen la nostra federació, experts a nivell nacional i europeu i administració pública.

El nostre objectiu és millorar la qualitat de vida dels infants i joves, en risc d’entrar, o sortir d’atenció institucional també  a Catalunya, i iniciar també al nostre país una reflexió entorn el model d’atenció a la infància. Per això, vam voler  que els experts europeus que porten  des de l’any 2009 treballant en aportar unes línies comunes per als països que formem part de la comunitat europea, cadascú amb polítiques i una història diferents en l’atenció a la infància en risc, ens aportin el marc conceptual per tal d’iniciar aquest reflexió al nostre sector.

Coneixent pràctiques positives desenvolupades a Europa esperem treballar amb l’administració pública  en aquest procés i introduir a les entitats socials en aquest moment de canvi en el que volem caminar plegats. No es tracta d’abanderar cap creuada ni imposar cap tipus d’alteració, només iniciar a casa nostra un debat i una reflexió que ja s’està duent a terme a d’altres països i que també s’ha de poder iniciar al nostre. Per això ens cal recordar i fer una passejada per la nostra història, conèixer el marc de referència europeu en aquest àmbit i conèixer el procés realitzat a d’altres països, així com experiències de les que extreure expertesa tant d’arreu d’Europa com de les entitats a casa nostra que ja estan treballant en aquesta nova mirada en l’atenció a la infància en risc.

CONSULTA: relatoria d’aquest projecte, on trobareu informació més detallada, articles de reflexió i recursos audiovisuals vinculats

VEGEU-NE EL VÍDEO: Sessió “Reflexions sobre el model en l’atenció a la infància en risc. Bones pràctiques”