Garantir els drets dels infants en temps convulsos. Conxi Martínez Presidenta FEDAIA

0
110919

 

El proper 20 de novembre, es commemora l’aprovació de les Nacions Unides de la Declaració dels Drets del Nen (1959) i de la Convenció dels Drets de l’Infant (1989). La Convenció sobre els drets de l’infant és un dels tractats més referendats del món, ratificat per 193 Estats, pràcticament tots els membres de les Nacions Unides. Els drets dels infants són inalienables, irrenunciables, innats i imprescindibles per una bona infància. Tot infant és, per tant, titular de drets fonamentals com el dret a la vida, al seu nom i a la seva identitat, a ser educat pels seus pares en el marc d’una família, drets a ser protegits d’abusos, dret a l’educació i, també, entre altres,  dret a la llibertat d’opinió, expressió, pensament, consciència i religió i associació.

Si aquests drets són recollits en la Convenció dels Drets de l’Infant, és admissible que  en temps d’intens debat polític i social s’usin com a arma llancívola entre acusacions de manipulació? No podem oblidar ni deixar passar l’oportunitat per denunciar que encara avui, al nostre país, mig milió d’infants –un de cada tres-  viu per sota el llindar de la pobresa. La nostra responsabilitat és posar en alerta aquestes situacions d’injustícia social que atempten, directament, contra alguns dels drets recollits en la Convenció.

Els altres debats interessats són oportunistes i desvien l’atenció sobre problemes profunds. Des de la Fedaia assistim amb preocupació al debat determinat per certs sectors que denuncien mestres, detenen professors o acusen l’escola catalana de manipulacions. En aquest sentit, sense la necessitat de prendre partit políticament, hem de recordar que els nens i nenes tenen dret a la informació i tenen dret a manifestar i expressar la seva opinió, lliurament. I que, entre els deures dels pares i de les mares, hi ha el d’educar els seus fills i filles en els valors de la democràcia, la participació i la justícia.

Són temps convulsos, amb debats encesos i situacions excepcionals que, d’una manera o altra, arriben a totes les capes de la societat, també als nostres infants. Deixem que els infants siguin nens, que facin preguntes i obtinguin respostes, que prenguin consciència, que opinin sobre el què passa i renunciem a manipulacions i acusacions d’adoctrinament. L’única doctrina exigible a la immensa xarxa de mestres, associacions i entitats que lluiten per garantir els drets dels infants és la de construir ciutadans  més exigents, més crítics i més lliures.

Article d’opinió de Conxi Martínez, Presidenta de FEDAIA, publicat a el Periódico, 19 de novembre 2017.