El XXI Fòrum FEDAIA va abordar els itineraris de la inclusió social de la infància

0
109770

La presidenta, Conxi Martínez, va posar èmfasi en la necessitat de reconèixer el treball de les entitats en els seus diferents serveis, una qüestió que també va subratllar la directora de la DGAIA

Estem desenvolupant polítiques eficaces per lluitar contra l’exclusió social? Com avancem en el procés d’apoderar els infants, els adolescents i a la comunitat perquè juguin un paper actiu en la prevenció i la protecció? Quan parlem d’atenció comunitària, de què parlem?

Són algunes de les qüestions que va abordar el XXI Fòrum FEDAIA celebrat el 2017 que va estat focalitzat en la necessitat de potenciar el treball comunitari i en xarxa per dibuixar itineraris d’inclusió social a la infància i l’adolescència.

Les intervencions van posar l’accent en fer un diagnòstic de com funcionen les xarxes i les taules d’infància i la necessitat de construir respostes col·lectives als reptes socials. “Ens falten llenguatges compartits, maneres de treballar comunes, i aquest és un dels principals reptes que hem d’abordar”, va recalcar Oscar Rebollo, director del Servei d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona.

A aquesta taula rodona, dedicada a l’acció social comunitària a la infància des de les polítiques públiques, van participar també Anna Solé de la DGAIA, i Xavier Millán, de la Secció de Recursos d’Infància i Famílies de l’àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona.

Lluís Ballester, especialista en Pedagogia i Didàctiques Específiques de la Universitat de les Illes Balears, va aprofundir, per la seva banda, en com optimitzar les intervencions socioeducatives i va subratllar la necessitat d’incorporar l’enfocament familiar i comunitari en l’atenció.

La inauguració va ser realitzada per la presidenta de la FEDAIA, Conxi Martínez, el sotsdirector general de la Fundació ‘la Caixa’, Marc Simón, i la directora de la DGAIA, Georgina Oliva. Conxi Martínez va posar èmfasi en la necessitat de reconèixer el treball de les entitats en els seus diferents serveis, tant de protecció i educació com de prevenció. Una qüestió que també va subratllar la directora de la DGAIA que va posar també sobre la taula la necessitat de lluitar contra l’exclusió social, una qüestió que, al seu parer, segueix sent un dels grans reptes pendents. Marc Simón, que va donar la benvinguda en nom de la Fundació ‘la Caixa’, va destacar la importància del treball coordinat entre l’administració, les entitats i iniciatives privades com la de l’Obra Social ‘la Caixa’.

La segona jornada del Fòrum FEDAIA va abordar la necessitat de mobilitzar des de l’entorn associatiu, una temàtica que va estar a càrrec del professor de màrqueting, Toni Puig. “Hem d’explicar el que fem i per què ho fem, perquè som imprescindibles en el nostre entorn: aquesta és la nostra marca. Parlar de serveis no mobilitza, el que mobilitza són els valors”, va assegurar en una ponència en què es va posar èmfasi en la necessitat de mobilitzar la societat per transformar l’entorn associatiu.

“Cap infant és igual a un altre, cal improvisar contínuament quan eduquem”, ha subratllat, per la seva banda, el mestre i escriptor César Bona que ha posat èmfasi en la necessitat de canviar les formes d’educar. “Els infants no són els adults del futur, són habitants del present i hem de donar-los eines per viure en aquest present”, va recordar.

Les dues jornades del fòrum FEDAIA del 2017 van comptar amb els tallers de Tejeredes que van realitzar activitats de dinamització i innovació al voltant del treball en els nous entorns educatius.

Durant el fòrum es van projectar diversos vídeos, entre ells un de la secretària general d’Eurochild, Jana Hainsworth, sobre el projecte de Opening Doors, un altre sobre les jornades realitzades per la FEDAIA durant 2017 en el Cicle Macaya i un vídeo d’animació sobre el model comunitari d’atenció a la infància.

Les activitats, que es van desenvolupar a l’Auditori de CaixaForum Barcelona, ​​van incloure taules rodones, vídeos i tallers amb l’objectiu d’abordar el desafiament que significa revisar i repensar les nostres pràctiques des de nous enfocaments, llenguatges i estratègies per adaptar el model d’atenció a la infància a un que s’ajusti al moment i les necessitats del segle XXI (per Beatriz Silva).

Veure vídeo d’animació XXI Fòrum FEDAIA

Veure vídeo missatge de la Jana Hainsworth

Veure vídeo Cicle Macaya sobre model comunitari