Tribuna FEDAIA 2017: Cap a un model comunitari de tutela i atenció a la infància

3490
25607

La FEDAIA ha conclòs avui un cicle de quatre seminaris al Palau Macaya per reflexionar sobre l’actual model d’atenció a la infància i la necessitat d’avançar cap a un model on es prioritzi l’atenció comunitària d’infants i adolescents per sobre de la tutela en institucions. Augmentar la protecció disminuint el nombre d’infants atesos en centres residencials ha de ser l’objectiu dels pròxims anys.

L’actual model d’atenció a la infància i l’adolescència en risc, s’ajusta a les necessitats dels infants? Existeixen altres vies que siguin més adients? Com enfoquem l’atenció en el nou paradigma? Són algunes de les preguntes sobre les que han girat les quatre jornades del cicle ‘Tribuna FEDAIA 2017/Opening Doors for Europe’ s children’ que just avui ha arribat al seu fi.

A les jornades, que van començar al gener, s’ha abordat l’evolució del model d’atenció a la infància a Catalunya, Espanya i Europa i s’ha plantejat la necessitat d’avançar des d’un model institucionalitzat a un d’atenció comunitària “més obert” en el qual la prevenció i la protecció siguin més efectives i per tant hi hagin menys infants en centres residencials.

La presidenta de la FEDAIA, Conxi Martínez, ha recordat que el millor entorn per a un infant és la seva pròpia família i en els casos en què no pot ser així, cal intentar que l’atenció que rebi s’assembli el més possible a la que rep un infant que viu amb una família que està inserida en una comunitat que participa també de la cura i l’educació. Què vol dir això? “Que cal procurar que més infants puguin anar a famílies d’acollida però també que la comunitat s’impliqui en la tutela, que si un infant ha d’estar en un centre, que la comunitat jugui també un paper en el procés”, ha dit. “Els educadors i educadores han de poder treballar directament amb les famílies, en tasques de prevenció i acompanyament, cosa que evitaria que molts infants acabin tutelats en un centre. Cal treballar perquè cada infant tingui el recurs que s’ajusta a les seves necessitats”, ha recalcat Conxi Martínez.

“El sistema ha de canviar perquè els centres no siguin institucions tancades”, ha assenyalat, per la seva banda, el director general de la DGAIA, Ricard Calvo, que ha posat èmfasi en la necessitat de fer una activitat preventiva en el territori, coordinada entre els ens locals i les entitats, que permeti evitar que moltes situacions s’agreugin i acabin en la tutela d’infants i adolescents que podrien haver estat amb les seves famílies amb un treball preventiu adequat.

El cicle Tribuna FEDAIA 2017 està impulsat pel Palau Macaya de l’Obra Social “la Caixa” i s’emmarca dins de la campanya ‘Opening doors for Europe’ s children’ impulsada des d’Eurochild, organització de la qual forma part la FEDAIA, que busca avançar en un canvi del model d’atenció a la infància en risc, fent la transició d’un model institucional a un comunitari en el que les famílies d’acollida i la pròpia comunitat assumeixin el paper que exerceixen en l’actualitat molts centres residencials.

En aquest sentit, han participat en les jornades representants d’institucions i projectes europeus, espanyols i catalans que estan treballant en aquesta transició. Una d’elles ha estat la secretària General d’Eurochild, Jana Hainsworth, que va intervenir aquest matí per recordar que no és fàcil prioritzar en l’agenda política europea els temes socials com el de l’atenció a la infància. “L’objectiu del programa d’Opening doors és enfortir les famílies per reduir la cura dels infants per part d’institucions. Des que vam començar a treballar en aquest programa s’han produït molts avenços en els països europeus en relació a la desinstitucionalització dels infants però queda molt per fer perquè falta inversió per part dels governs”, ha explicat.

El president de FICE Espanya, David Astiz, també ha posat l’accent en la necessitat d’invertir en polítiques d’infància. “No hem de parlar d’un canvi de model sinó d’evolucionar per donar resposta al canvi que ha experimentat la societat. Per fer realitat aquesta transició cal proveir a la comunitat de serveis, tant de prevenció com de protecció, i això necessita recursos financers. Cal formar professionals que puguin fer aquest treball comunitari i també sistemes d’inspecció i avaluació “, ha assenyalat.